top of page
Kismama TRX

Hollywoodi színésznők és modellek szerezték vissza szülés után karcsú alakjukat a TRX segítségével. Most pedig már a terhesség ideje alatt is segítenek a hevederek. A várandósoknak összeállított gyakorlatok azoknak a kismamáknak is nagyszerű segítséget nyújtanak, akik nem sportoltak, sőt orvosuk a túlsúly miatt például diétát javasol. Ugyanakkor az addig komolyan sportoló anyukáknak is megfelelő mozgásforma a kilenc hónapra. A feladatok ugyanis alaposan megmozgatják az izmokat, anélkül, hogy vérbőséget, feszülést okozna az alhasban, vagy bármilyen szinten veszélyeztetné a magzat egészségét.

 

Könnyebb lesz a terhesség

Az eredetileg az amerikai tengerészgyalogosok számára kifejlesztett TRX világszerte egyre divatosabb mozgásforma, de a rehabilitáció területén is mind gyakrabban alkalmazzák, hiszen a felfüggesztett hevederek segítenek a mozgásban, ugyanakkor olyan belső izmokat is átmozgatnak, melyeket egyébként igen nehéz lenne edzeni. Ráadásul nincsenek súlyzók, csak a saját testsúlyával edz mindenki, és még az egyensúlyérzéket is fejleszti. „Ezzel a mozgásformával élsportolók, és teljesen kezdők is mozoghatnak. Azoknak a kismamáknak is ajánlott a TRX akik addig soha nem mozogtak, és a nagy súly miatti ödéma miatt diétát, több mozgást javasolt az orvos. Nő a mozgáskoordinációjuk, kevésbé érzik bizonytalannak a járásukat, ahogy a hónapok során nő a pocakjuk, és áthelyeződik a testük egyensúlyi pontja” magyarázza a babát várók hevederes edzését kifejlesztő edző az alapokat. „Bár a TRX-hevederekhez hasonló segédeszközt a gyógyászati rehabilitációban is alkalmaznak, veszélyeztetett terhesekkel nem edzek.”

 

Vigyázunk a babára

„A kismamák a TRX gyakorlatok 40 százalékát ugyanúgy végezhetik, mint bárki más. Náluk azokban mindig használunk könnyítésként valamilyen segédeszközt, például fitball labdát, gumiszalagot… Azokat a gyakorlatokat zártam ki, amelyek hasűri nyomást okoznak, megfeszítik a csípőt, a medencét. Ilyen például a széles terpeszállásban végzett guggolás. Persze ahhoz, hogy a keringést fokozzuk, és a lábat is megfelelően edzhessük, a szűk terpeszállásos guggolást ugyanúgy alkalmazzuk a kismamáknál is. De ekkor is van a várandós háta mögött egy a fitball labda. A kismama így csak olyan mélyre guggolhat, amíg ráül a labdára. Jó, ha beszereznek egy pulzusmérő órát, mert az edzések során nagyon sokat segít. A terhesség idején ugyanis nem engedjük az edzéskor sem 140 fölé a pulzust. A kismama-TRX legfontosabb célja, hogy segítsünk a várandósoknak minél könnyebben megélni a testük változásait. Ilyenkor például kissé megbillen – és kilazul – a medence, majd a térd és a boka is azonnal reagál a súlypontváltozásra. Ezért nem sarokbillentéssel, hanem telitalpon végeztetjük a gyakorlatokat, hogy ne terheljük túl a szalagokat.

Kismama TRX

bottom of page